Kiropraktorhögskolan

Om det är så att du funderar på att bli kiropraktor, så kan du bli det genom att läsa vid Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Skandinaviska Kiropraktorhögskolan i Solna har sedan 1983 utbildat kiropraktorer. De är Skandinaviens största och äldsta kiropraktiska institution. Kiropraktorprogrammet är på 5 år och då varvas praktisk träning med teoretisk kunskap.

Under utbildningens gång så läser man en mängd olika ämnen. Bland annat anatomi, fysiologi, idrottsmedicin och näringsfysiologi. Senare, under årskurs 5 och 6 så ska dessa kunskaper praktiseras och det på den patientkliniken som högskolan har. Undervisningen på denna skola består av föreläsningar, seminarier, laborationer, grupparbeten, inlämningsuppgifter, redovisningar och praktiskt arbete. Alla lärare vid denna skola är legitimerade kiropraktorer.

Skandinaviska Kiropraktorhögskolan jobbar utifrån den kiropraktiska inriktningen, Diversified-modellen.

Ansökan och kostnad

Om du vill söka till kiropraktorutbildningen behöver du ha grundläggande behörighet samt särskild behörighet avseende:

Kemi 1, Fysik 1 och Biologi 1 (eller Naturvetenskap 2)
Matematik 3

Tidigare erfarenhet från sjukvård, idrottsledarutbildning samt terapeutyrken är meriterande.

Kiropraktorutbildningen kostar i medeltal 86.000 SEK per läsår och kan betalas läsårsvis. (2020 års priser). Om du vill testa lyckan att få in lite extra pengar till detta, läs mer här

Varför ska du studera på kiropraktorhögskolan?

Om du är intresserad av männsikan och kroppen och vill göra mer för att hjälpa så är detta en bra utbildning. Utbildningen är utformad för skandinavisk sjuk- och hälsovård. Merparten av utbildningen är på svenska och anpassad till svensk vårdkultur. Sedan får du redan under din utbildning kontakt med läkare, vårdpersonal, sjukgymnaster med mera. Personer du kan komma att jobba med eller samarbeta med efter din utbildning. Det är en stor efterfrågan på utbildade och legitimerade kiropraktorer samt att det även är bra betalt. Så det är ett bra yrke att satsa på. Som kiropraktor har du det lätt att få jobb då kiropraktiken idag är den tredje största primärvårdsgruppen i västvärlden, näst efter läkare och tandläkare.

Vad är kiropraktik?

Ordet kiropraktik kommer från grekiskan ”cheiro” och ”praktikos som fritt översatt blir "att göra för hand". Inom kiropraktik så använder du dig av diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av funktionsstörningar och smärttillstånd i rörelseapparaten med fokus på rygg och nacke. Oftast är det främst ryggen som en kiropraktor jobbar med att justera. Muskkulära behandlingar sker istället hos en naprapat. 

En kiropraktor behandlar besvär eller skadors om kommer av störningar i leder, muskler och nervsystem. Bland besvär en kiropraktor kan hjälpa till med finns molande ryggvärk, ryggskott, ischias, nacksmärta, whiplashskada, huvudvärk, smärta och stelhet kring axlar och skuldror, diskproblem, domningar/stickningar och smärta i armar, ben och höft.

Jobba var du vill som kiropraktor

Som utbildad och legitimerad kiropraktor kan du starta egen praktik, men även jobba på sjukhus, vårdcentraler eller inom företagshälsovården. Det är även fullt möjligt att göra en internationell karriär, då det är en stor efterfrågan på kiropraktorer över hela världen. 

29 Aug 2020