Sätt att behandla kronisk ryggsmärta utan kirurgi

Ryggsmärtor anses vara kroniska om de varar i tre månader eller längre. Det kan komma och gå, ofta medföra tillfällig lättnad, följt av frustration. Att hantera kronisk ryggsmärta kan vara särskilt ansträngande om du inte vet orsaken.

Här ska du få lite info on vanliga oesaker samt vad du själv kan göra åt det. 

Vanliga orsaker till kronisk ryggsmärta

Kronisk ryggsmärta är vanligtvis åldersrelaterad, men kan också bero på en tidigare skada. De vanligaste orsakerna inkluderar:

  • Artrit i ryggraden — den gradvisa uttunningen av brosket inuti ryggraden
  • Spinal stenos - förträngning av ryggradskanalen som kan leda till nervsmärta
  • Diskproblem, såsom diskbråck eller utbuktande disk
  • Myofascialt smärtsyndrom - oförklarlig muskelsmärta och ömhet

I vissa fall är det svårt att fastställa orsaken till kronisk ryggsmärta. Om din läkare har uttömt alla diagnostiska alternativ är det dags att söka en andra åsikt från en ryggsmärtspecialist.

Om källan till smärtan inte är känd eller inte kan behandlas, kan ditt bästa alternativ vara att arbeta med din läkare för att minska uppblossningarna och göra smärtan hanterbar med icke-kirurgiska behandlingar.

Icke-kirurgiska behandlingar för kronisk ryggsmärta

Sjukgymnastik

Träning är grunden för behandling av kronisk ryggsmärta. Det är en av de första behandlingarna du bör prova under ledning av din läkare och ryggradsfysioterapeut. Men samma uppsättning övningar fungerar inte för alla. Övningarna måste skräddarsys efter dina specifika symtom och tillstånd. Att upprätthålla träningsrutinen hemma är också en stor del av framgången.

Sjukgymnastik för kronisk ryggsmärta kan inkludera:

  • Omträna din hållning
  • Testar gränserna för smärttolerans
  • Stretch- och smidighetsövningar
  • Aeroba övningar
  • Kärnförstärkning

Mindfulness och meditation

Kronisk ryggsmärta är påfrestande både fysiskt och känslomässigt. För att hantera frustrationen, irritabiliteten, depressionen och andra psykologiska aspekter av att hantera kronisk smärta kan du bli remitterad till en rehabiliteringspsykolog. Denna specialist kan rekommendera meditation, yoga, tai chi och andra kognitiva och avslappningsstrategier för att hålla ditt sinne från att fokusera på smärta

Diet

Vissa dieter är mycket inflammatoriska, särskilt de som innehåller mycket transfetter, raffinerat socker och bearbetade livsmedel. Rådgör med din läkare för att se om din kost kan bidra till din kroniska ryggsmärta och hur du kan ändra den. Att bibehålla en hälsosam vikt kan också hjälpa till att minska din ryggsmärta genom att minska trycket på ryggraden.

Livsstilsändringar

När du har kronisk smärta är det viktigt att acceptera dina begränsningar och anpassa dig. Lyssna på din kropp och lär dig att takta dig själv. Ta en paus när du klipper gräsmattan, eller gör flera turer när du bär matvaror. Notera de aktiviteter som förvärrar din smärta och undvik dem om möjligt. Detta kan inte bara hjälpa din rygg att må bättre, det kan också förhindra att det underliggande tillståndet utvecklas. En annan viktig livsstilsförändring att testa är att sluta röka. Nikotin är vetenskapligt känt för att accentuera smärta och fördröja läkning.

Injektionsbaserade behandlingar

Nervblockader, epidurala steroidinjektioner, nervablationer och andra typer av injektionsbaserade procedurer är tillgängliga för kronisk ryggsmärta. De används när källan till smärtan är känd och kan ibland hjälpa till att utesluta vissa orsaker om behandlingen inte fungerar. Injektioner kan stoppa eller minska smärta under en viss tid, men är inte avsedda som långsiktiga lösningar och bör inte användas isolerat.

Alternativa behandlingar

Akupunktur, massage, biofeedback-terapi, laserterapi, elektrisk nervstimulering och andra icke-kirurgiska ryggradsbehandlingar kan också göra skillnad för kronisk ryggsmärta. Prata med din ryggradsspecialist om alternativa behandlingar som kan gynna dig.

Farmakologiska behandlingar

Analgetika, antiinflammatoriska läkemedel, muskelavslappnande medel och andra mediciner kan användas för att kontrollera kronisk ryggsmärta. De flesta kommer dock med oönskade biverkningar och är inte avsedda för långvarig användning.

4 Jul 2023